Markkinointi mullistuu ketteräksi

Mitä ketterä markkinointi tarkoittaa sinulle? Jollekin se tuo mieleen helppoheikin, joka mainostaa tuotettaan, mutta ottaa jalat alleen, kun asiakas on ostanut tuotteen. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Markkinointitiimit hyötyvät ketteriin menetelmiin perustuvista tiimin toimintatapojen käyttöönotosta, työn jakamisesta ja näkyväksi tekemisestä. Mutta ketterä markkinointi ei ole vain tätä: se on tapa ajatella markkinointia sarjana kokeiluja, joiden perustella opitaan, miten tuotetta kannattaa mainostaa tai myydä, ja miten se kannattaa hinnoitella.

Kolmannen vuosittaisen ”Ketterän markkinoinnin tila 2020” -raportinmukaan ketterä markkinointi on 58 prosenttia tuottavampaa ja 49 prosenttia innovatiivisempaa kuin perinteinen markkinointi. Tuottavuuden kasvu onkin toiseksi tärkein syy siirtyä ketterään markkinointiin. Tärkeimmäksi koetaan työn parempi laatu ja kolmanneksi tärkeimmäksi prioriteettien yhtenäistämisen muun organisaation kanssa.

Tiesitkö, että on olemassa myös ketterän markkinoinnin manifesti? Sen mukaan arvostamme markkinoinnissa:

  1. Todennettua oppimista enemmän kuin mielipiteitä tai yleisiä käytäntöjä

  2. Asiakaskeskeistä yhteistyötä enemmän kuin organisaatiorajoja ja hierarkioita

  3. Sopeutuvia ja vuorovaikutteisia kampanjoita enemmän kuin isoja kertakampanjoita

  4. Asiakkaiden tuntemisen prosessia enemmän kuin kertaluonteista ennustamista

  5. Joustavaa enemmän kuin jäykkää suunnittelua

  6. Vastaamista muutokseen enemmän kuin pitäytymistä suunnitelmassa

  7. Useita pieniä kokeiluja enemmän kuin isoja arvauksia

Tuotteen voi kopioida ja palvelun voi kopioida – mutta asiakas palaa aina sinne, mistä kokee saaneensa hyvää palvelua helposti. Tästä syystä isot jätit eli FANG (Facebook, Amazon, Netflix ja Google) keräävät meistä tietoa.

Ketterä markkinointi tarkoittaakin sitä, että isommassa yrityksessä markkinointi on yhdessä palvelumuotoilun ja tuotekehityksen kanssa mukana jo alkuvaiheessa määrittelemässä, miten tuotetta tai palvelua varioidaan eri asiakkaille, sekä jokaisessa inkrementissä määrittelemässä suuntaa. ­Sen sijaan, että markkinointi tulisi mukaan vain projektin lopussa, se onkin mukana niin alussa, keskellä kuin tuotetta markkinoille vietäessä ja sen esilläoloaikana.


Jos ketterä markkinointi kiinnostaa, niin Nitor järjestää yhdessä Scaled Agilen Markkinoinnin SVP:n Melissa Reeven kanssa maksuttoman webinaarin aiheesta 12.5. klo 15–16. Tervetuloa mukaan!

Kysy meiltä myös markkinointitiimin ketterästä koulutuksesta!

Edellinen
Edellinen

Ketterä tekeminen vuonna 2007: Skaalatun ketteryyden lähtökuopissa

Seuraava
Seuraava

Bisnesketteryys on uusi musta – onko Gartnerin bimodaali vanhentunut?